COVID-19: AFTENKLUBBEN kigger på sammenhængen mellem COVID-19 og tab af lugte- og smagssans

AFTENKLUBBEN har talt med Læge og ekspert i lugte- og smagssans, Alexander Fjældstad, som undersøger sammenhængen mellem COVID-19 og tab af sanserne

AFTENKLUBBEN kigger på sammenhængen mellem COVID-19 og tab af lugte- og smagssans
ForfatterUdgivet
Sidst opdateret

Daniel Cesar sætter fokus på COVID-19 i denne episode af AFTENKLUBBEN, hvor han taler med Alexander Fjældstad, Læge, PhD og Lektor i lugte- og smagssans på Aarhus Universitet.

Flere nyheder og artikler melder nemlig om at manglende lugte- og smagssans kan være et symptom på COVID-19. I en længere periode har flere indlagte patienter med COVID-19 kunne berette om problemer med deres lugte- og smagssans, dog har der aldrig været foretaget nogle deciderede tests der kunne konstatere netop dette interessante symptom.

Men da en enkel patient havde oplevet manglende lugte- og smagssans i 14 dage, blev Alexander Fjælstad ringet op, og måtte over en Skype forbindelse instruere i hvordan en test af lugte- og smagssansen skulle udføres korrekt. Resultatet af testen kunne da også bekræfte, som det første i verden, at patienten havde mistet lugte- og smagssansen efter COVID-19.

I interviewet kan du høre meget mere om hvordan Flavour Klinikken tester lugte- og smagssanser og høre mere om de fund som Alexander Fjældstad har gjort i forbindelse med testen.

Dog er der et stykke vej endnu, og mere information er nødvendigt på området. Grundet den manglende viden på området i forbindelse med COVID-19, har Alexander Fjældsted været med til at udvikle to spørgeskemaer som skal hjælpe med at samle informationer omkring graden og varigheden af lugte- og smagssanser hos folk og sammenhængen med COVID-19.

Alexander Fjældstad oplyser at de i samarbejde med 40+ lande, indsamler data på patienter med nylig infektion i luftvejene indenfor de seneste 14 dage, herunder f.eks. forkølelse, influenza og COVID-19. Projektet undersøger om lugte- og smagstab præsenterer sig anderledes ved COVID-19 end øvrige luftvejssygdomme. Har du derfor for nyligt haft en luftvejsinfektion kan du hjælpe med at give mere indblik ved at svare på spørgeskemaet via linker her: https://gcchemosensr.org

Ud over den internationale undersøgelse har Flavour Klinikken i Danmark også lavet en undersøgelse, da der har været mange beretninger om pludselig lugte- og smagstab i de forgangne måneder. Fokus her er på varighed og udvikling af symptomer, så der bedre kan informeres og vejledes om prognoser efter lugte- og smagstab. Har man derfor i 2020 oplevet et pludseligt lugte- og/ eller smagstab kan man hjælpe Flavour Klinikken med at blive klogere ved at svare på deres spørgeskema via linket her: https://redcap.au.dk/surveys/?s=LL4WRM8F7T

Alexander Fjældstad nævner yderligere at hvis man falder indenfor en eller begge af disse grupper, må man gerne udfylde et eller begge spørgeskemaer, så de kan blive klogere på sammenhænge og symptomer.